Tetanos

Tetanosul

Tetanosul este o afectiune acuta a sistemului nervos ce este cauzata de toxina provocata de bacteria Clostridium tetani.

Acesta bacterie este gasita peste tot in lume, atat in sol si praf, cat si intestinele oamenilor si a animalelor. Leziunile contaminate sunt locuri unde bacteria ce provoaca tetanos se poate multiplica. Ranile adanci provocate de intepaturi (de exemplu, cuie) ofera un mediu prielnic cresterii si inmultirii acestei bacterii, insa si plagile murdare cu pamant si balegar sunt predispuse la aceasta infectie.

Cele doua exotoxine produse de Clostridium tetani  sunt tetanospasmina si tetanolizina. Tetanospasmina este neurotoxina care produce spasmele musculare specifice bolii. Primele simptome ale bolii apar dupa o incubatie de 4-14 zile. Simptomele locale sunt inflamatia plagii, cu secretii purulente la nivelul acesteia. Analiza de laborator a acestei secretii deceleaza bacilul tetanic. In general, pacientul are dureri de cap intense, prezinta febra si este somnolent. Ulterior apar spasmele si rigiditatea muschilor care evolueaza in cele din urma in convulsii. Aceste convulsii, care mai sunt denumite si contractii clonice, dau pacientului o pozitie specifica tetanosului: opistotonus. Opistotonusul este pozitia in care bolnavul are corpul arcuit pe spate, fiind sprijinit doar in cap si calcaie.

Tetanosul nu este contagios, adica nu poate fi „luat” de la o persoana bolnava. Pentru a preveni aceasta boala, deseori fatala, exista un vaccin antitetanos care trebuie administrat in urmatoarele cazuri: intepaturi (cuie, spini, ace), leziuni contaminate cu pamant sau praf, plagi prin accidente de circulatie, muscaturi de animale, fracturi deschise, arsuri, leziuni infectate sau care prezinta tesut devitalizat (mort).

Tetanosul poate fi usor prevenit, insa odata dezvoltata boala, prognosticul este grav atingand o mortalitate de 30-60%. Cu cat simptomele sunt mai grave (de exemplu, insuficienta respiratorie), cu atat sansele de supravetuire sunt mai mici. In general, pacientii care rezista mai mult de 10 zile, au sanse mai mari de insanatosire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.