stare-vegetativa

Pacientii in stare vegetativa sunt constienti

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Birmingham, condusa de catre Dr. Davinia Fernandez- Espejo, a facut mai multa lumina in ceea ce priveste pacientii aflati in stare vegetativa, constienti de ceea ce se intampla in imprejurimile lor, insa care se afla in incapacitatea de a se misca. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca obstacolul dintre constientizare si miscare care apare la pacientii in stare vegetativa, dauneaza structura intre cortexul motor primar- care este responsabil pentru toate miscarile intentionate- si talamusul, care, pe langa alte roluri pe care le are, acesta este responsabil si de transmiterea semnalelor senzoriale si motorii catre cortexul cerebral.

Potrivit autorului studiului, Dr. Davinia Fernandez- Espejo, „un numar destul de mare de pacienti care se afla in stare vegetativa sunt constienti de ei inisisi si de imprejurimile in care se afla, au posibilitatea de a intelege lumea din jurul lor, astfel ca isi creeaza amintiri si isi imagineaza lucruri, la fel ca orice alte persoana”.

Studiu pacienti in stare vegetativa

Bazandu-se pe aceasta informatie, oamenii de stiinta si-au inceput studiul analizand un pacient care se afla in stare vegetativa de 12 ani, dar care a dat dovada de constiinta de multe ori in timpul examinarilor. De asemenea, studiul a inclus si un pacient asemanator, dar care era in stare sa realizeze miscari intenionate, dar si un grup de 15 persoane sanatoase. Toti participantii la studiu au fost analizati cu ajutorul fibrelor de tractografie si a scanarilor RMN. Prin utilizarea unor cuvinte cheie, cum ar fi „a misca”, participantii erau nevoiti sa se gandeasca la realizarea acestei comenzi. Astfel, pacientii in stare vegetativa au dat dovada de activitate a creierului iar pe aceasta cale cercetatorii au fost in stare sa descopere un lucru fundamental in modul in care miscarea este afectata la pacientii care inca sunt constienti.

Dr. Fernando- Espejo crede ca acesta va fi un pas important in intelegerea pacientilor care se afla in stare vegetativa, astfel ca ar putea sta la baza crearii de noi terapii care ar putea sa le ofere acestora posibilitatea miscarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.