Toata lumea a fost martora vreodata la vederea unei portiuni de strada luminata in care o gramada de insecte se perindau pe timp de noapte, atat de des incat expresia “ca o musca la lumina” a devenit o atractie irezistibila. Pentru insecte, asta este exact ceea ce se intampla, multe specii de insecte sunt atrase in mod automat de lumina artificiala.
Odata aflate mai apoi in raza de actiune a luminii artificiale, acestea vor gasi foarte dificil, daca nu imposibil faptul de a se mai intoarce inapoi la lumea lor obisnuita. Asta se intampla pentru ca cele mai multe dintre insecte, in special cele nocturne, folosesc sursele de lumina naturala pentru a se orienta in spatiu. Lumina artificiala le face confuze pe majoritatea insectelor care se folosesc de aceasta pentru a se orienta.
Atat activitatea normala de zbor a insectelor, cat si procesele de migrare a acestora sunt intrerupte. Din aceasta cauza, insectele sunt ucise in numar mare ori de caldura intensa creata de lumina artificiala din jurul locurilor in care acestea graviteaza, fie de pradatorii care le gasesc ca fiind o prada usoara. Aceste numere sunt destul de mari pentru a afecta diversitatea insectelor din intreaga lume, si daca speciile nu se pot reproduce cum se cuvine, adica suficient de repede, se poate intampla ca acestea sa dispara de peste tot din lume.
Exista inca o problema importanta asociata cu insectele si poluarea luminoasa-boala. Cercetatorii cred de cuviinta ca unele insecte ce sunt purtatoare de boli si afectiuni s-au putut adapta la lumina artificiala tocmai pentru ca exista oameni in acele zone cu astfel de iluminare.
Indiferent de motiv, legaturi se pare ca exista intre poluarea luminoasa si raza de extindere a bolii de catre insecte, ca si in cazul tantarilor, mustelor si a gandacilor. In cazul tantarilor, care nu sunt in mod normal atrasi de lumina, lumina artificiala permite oamenilor sa stea afara pana mai tarziu, in acest fel fiind expusi la muscaturile si intepaturilor de tantari in cele mai active perioade de timp.