Prevenirea si controlul raspandirii unor boli infectioase reprezinta un argument puternic pentru institutiile guvernamentale. Insa, acest argument este compromis daca guvernele actioneaza asupra unor epidemii intr-un mod mai degraba ciudat, decat normal. Preocuparile legate de responsabilitate si reputatie devin o prioritate in cele mai mult cazuri, fata de sarcina reala care implica salvarea de vieti omenesti.
Holera in Zimbabwe
In urma unor tensiuni politice care au condus la violenta in strada, un focar de holera a izbucnit in anul 2008 in Zimbabwe. Initial, guvernul a incercat sa musamalizeze raspandirea acestei boli, pe care Robert Mugabe pretinde ca aceasta ar fi fost o parte a unui complot occidental de a invada tara si de a rasturna guvernul, lucruri pe care le-a sustinut in urma unui discurs in care i-a numit pe presedintele Statelor Unite – Bush si pe Prim Minsitrul Marii Britanii- Brown ”escroci… vinovati de minciuni deliberate de a comite acte de agresiune”.
La numai cateva ore dupa ce Africa de Sud a declarat zona de frontiera cu Zimbabwe ca fiind un dezastru, Mugabe a anuntat ca boala se afla sub control, o declaratie care a fost negata de oficialii de sanatate din lume care au depus plangeri impotriva presedintelui din Zimbabwe, care a interzis unei echipe de specialisti francezi sa aterizeze in aceasta tara.
Dar, la putin timp, Zimbabwe a cerut ajutor, din moment ce industria din domeniul medical nu a mai reusit sa faca fata. Chiar si ministrul sanatatii David Parirenyatwa a admis in cele din urma ca ”spitalele noastre centrale nu mai functioneaza sub nicio forma”.
Potrivit ministrului Sanatatii David Parirenyatwa, principala sursa de propagare a bolii a fost capitala Harare, iar epidemia s-a raspandit si in Republica Africa de Sud, care a inregistrat sute de cazuri de imbolnavire cu virusul holerei. Asociatiile medicale din Zimbabwe pun aparitia epidemiei pe seama sistemului sanitar involuat si a descresterii resurselor de apa din tara. Pana la final, epidemia de holera a ucis peste 4000 de oameni.