In ultimii ani, Google a perfectionat un sistem software capabil sa conduca un numar de masini, o flita de automobile, putand controla cand se opresc, cand pornesc, ce ruta sa adopte in zone destul de aglomerate, din punct de vedere al traficului.
“Sa conduci o mila intr-un oras este mult mai solicitant decat sa conduci o mila pe o autostrada, cu sute de obiecte fiind in miscare, precum si diferitele reguli de circulatie” a afirmat Chris Urmson, seful proiectului Google pentru a realiza o masina care se poate conduce singura”, pe blogul sau luni.
Urmson a spus ca inginerii sai au reusit sa imbunatateasca sistemul software sa recunoasca situatiile ce pot aparea in trafic, indiferent ca e vorba de persoane de masini, autobuze, ciclisti sau de semne de circulatie. El afima ca masinile care s pot conduce singure au potentialul de a recunoaste situatiile din trafic si de a reactiona mult mai bine decat am face-o noi in mod normal.
“O masina capabila sa functioneze in mod independent poate fi atenta la mult mai multe lucruri in mod simultan, nu va obosi niciodata, si nu va putea fi distrasa, asa cum un om normal ar putea fi.” Pentru noi un oras aglomerat poate fi un adevarat haos, pe cand in ochii unui computer, toate elementele ce tin de acest haos pot fi usor calculate si anticipate.
Din anul 2011, cand masinile ce se pot conduce singure au devenit legale in statul Nevada SUA, Google a parcurs mai bine de 700 000 de mile, in astfel de masini, majoritatea din acestea fiind parcurse pe autostrazi. Singurul accident inregistrat de aceste masini a fost cand una din ele era condusa de un angajat Google, greseala umana fiind elementul ce a dus la producerea accidentului.
Cu fiecare kilometru parcurs aceasta tehnologie se perfectioneaza si in viitorul apropiat vom avea masini care se vor conduce singure, si carnetul de conducere va fi ceva optional.