Fetele sunt mai predispuse la cyberbulling

Cyberbullying-ul a devenit, din pacate, o realitate din ce in ce mai evidenta in era digitala in care traim, in care aproximativ un sfert din adolescenti declara ca au cazut victime acestor atacuri de intimidare sau hartuire in mediul de pe platformele sociale online. Un studiu realizat recent a descoperit ca, cu toate ca baietii tineri sunt mai predispusi la bullying in lumea reala, fetele tinere reprezinta o tinta preferata pentru hartuitorii din mediul online.

„In anumite etape de tranzitie a unui oras divizat, spatiul cibernetic pare sa constituie un nou loc ce favorizeaza infractiunile de ordin verbal. Ei bine, acest lucru se produce din cauza ca Internetul permite hartuitorilor sa ramana anonimi si sa evite confruntarea fizica imediata”- sustine Francesca Savoldi, co-autor al acestui studiu ce a fost realizat la Universitatea din Lisabona.

Savoldi, impreuna cu colegii sai, au analizat tinerii care traiesc in Belfast, dupa ce acestia au experimentat mai multi ani de conflicte de tip bullying, atat in realitate, cat si in mediul online. Descoperirile au demonstrat ca bullying-ul a luat, de cele mai multe ori, forma hartuirii, a amenintarilor cu violenta, sectarismului si a mesajelor vulgare, bullying-ul online fiind, de fapt, o continuare a comportamentului „offline”- cel din realitate.

Hartuire online

In timp ce baietii au fost mai susceptibili de a se confrunta cu acte de bullying in persoana, fetele au raportat un nivel mai ridicat de cyberbullying. In plus, utilizatorii moderati de Internet au afisat un risc mai ridicat pentru cyberbulying, comparativ cu utilizatorii ce folosesc in mod excesiv Internetul. Cercetarile au demonstrat ca, comportamentele de hartuire se schimba pe masura ce elevul creste si trece de la scoala primara la gimnaziu. Astfel, acestia se confrunta cu bullying-ul in persoana in scoala primara, lucrurile dezvoltandu-se pana la cyberbullying in scoala gimnaziala sau chiar la liceu.

De asemenea, tinerii trebuie incurajati din acest punct de vedere astfel incat sa discute cu parintii sau profesorii cu privire la ceea ce se petrece, pentru a se lua masurile necesare de prevenire a unor evenimente nefericite (au existat situatii in care cyberbullying-ul a condus la sinucideri in randul adolescentilor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.