angajati

Efectele nepotismului la locul de munca

Cand un angajator aplica pentru recrutarea personalului direct din cadrul familiei sau al prietenilor, fireste ca acesta din urma va avea de suferit deoarece nepotismul, cum este el numit, la locul de munca poate fi unul din primele semne ale unei culturi deteriorate la locul de munca.

Din punct de vedere tehnic, nepotismul la locul de munca nu poate fi agreat de ceilalti angajati, pentru ca se considera o practica ilegala, si pentru ca este pusa in valoare lipsa de capacitate al unul alt angajat, care se va dovedi inteligent si capabil. Acest tip de comportamnet se califica mai mult spre o dezbatere etica decat una juridica sau economica.

Oricum ar fi situatia, nimeni nu trebuie sa se bucure de un tratament preferential, ci toti trebuie sa aiba acelasi raport de echitate la locul de munca. Problemele legate de nepotism la locul de munca poate prococa unele din cele mai inutile si neplacute conflicte, incat cadrul profesional se poate denatura.

Daca un angajator practica nepotismul atunci el este supus criticilor angajatilor, precum si al altor subordonati, care isi pierd din respectul pe care i-l acordau candva. De asemenea el va pierde bunavointa colectivului si a angajatilor in general, pentru ca va fi pus intr-o lumina proasta de la bun inceput, incat va fi considerat un lider slab sau un las.

Pentru ca valoarea i se poate diminua, angajatorul nu va fi capabil sa realizeze evaluari corecte in privinta angajatilor, pentru ca va fi orbit de nepotism si va considera ca cel adus in firma reprezinta un real beneficiu si nu va lua intotdeauna deciziile referitoare la unele situatii.

Barfele care se vor realiza pe la spatele angajatorului pot afecta intreaga comunitate si intreaga organizatie, pentru ca se va impune un stigmat pe fruntea celui angajat prin metoda nepotismului, incat unii pot depunde procese pe motiv de hartuire la locul de munca pentru a calma spiritele.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.