Chiar daca initial, cocaina a fost utilizata ca si anestezic la nivel mondial, aceasta a fost inlocuita de alti agenti mai siguri chiar de la inceputul secolului. Dupa ce a fost clasificata ca fiind un drog de mare risc, o multime de studii au incercat sa explice efectele daunatoare ale cocainei asupra creierului dar si asupra altor zone ale organismului, cum ar fi plamanii sau cavitatea nazala. Se stie deja de ceva timp ca aceasta substanta nu e tocmai sanatoasa pentru creier, insa un nou studiu sugereaza un proces specific prin care celulele cerebrale sunt omorate de dozele mari de cocaina.
Echipa de cercetatori a realizat acest experiment pe soareci de laborator, si a descoperit noi dovezi care sugereaza ca dozele mari de cocaina ucid celulele cerebrale prin intermediul hiperactivitatii, un proces in timpul caruia celulele se distrug singure, din interior. Cu toate acestea, rezultatele au inclus, de asemenea, si posibilitatea unui antidot, un compus experimental pe care oamenii de stiinta il numesc CGP3466B. Mai mult decat atat, studiul a descoperit ca acest proces are loc si la soarecii a caror mame au primit cocaina in timpul sarcinii.
Cocaina ucide celulele cerebrale
“Am efectuat <autopsii> pentru a descoperi modul in care celulele mor din cauza dozelor ridicate de cocaina”- sustine doctorul Solomon Snyder, profesor de neurostiinta. “Aceste informatii ne-au permis sa observam o alta perspectiva asupra modului in care am putea utiliza compusul experimental, astfel incat sa interferam in acest proces pentru a preveni deteriorarea celulelor creierului”- mai adauga omul de stiinta.
“O celula este asemanatoare cu o gospodarie, care genereaza in mod constant gunoi. Procesul pe care l-am descoperit noi este ca un fel de menajera ce curata gunoiul- iar acesta este un lucru bun. Dar cocaina este cea care face <menajera> sa arunce lucruri cu adevarat importante, cum ar fi mitocondriile, care produc energie pentru celule”. Echipa de cercetatori spera ca, cu ajutorul acestui studiu, sa ajute la dezvoltarea unui tratament de protectie atat pentru adulti, cat si pentru copii, in urma consumului de cocaina. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca trebuie sa realizeze mai multe studii pe acest subiect, pentru a demonstra daca tratamentul lor chiar este eficient sau nu.