cultura-iluzii

Cultura afecteaza iluziile

Exista situatii in care putem experimenta iluzii- convingeri puternice care intra in conflict cu dovezile rationale sau cu realitatea- atunci cand creierul nostru incearca sa inteleaga pericolele pe care le asociem cu bolile psihice. Cei mai multi dintre noi sunt de parere ca iluziile sunt la fel de individualizate la fel ca si amprentele noastre. Insa, adevarul este ca, creierul nostru este cel care formeaza iluziile, in functie de tehnologia si cultura specifica timpului in care traim. De asemenea, iluziile sunt la moda, la fel ca imbracamintea sau coafura, iar unele din astfel de iluzii pot fi vandute si chiar exportate din alte culturi.

Influente culturale

Cultura noastra este aceea care alimenteaza imaginea de ansamblu a povestii unei iluzii. Oamenii care incearca sa o trateze- indiferent ca o fac cu ajutorul doctorilor sau a preotilor- contribuie la formarea iluziilor, prin definirea acestora ca fiind simptome de boli mentale. „Am putea crede ca, cultura poseda o gama viariata de simptome psihice, care sunt disponibile pentru subconstientul nostru. In unele epoci, convulsiile si incapacitatea brusca de a mai vorbi pot fi niste simptome extrem de proeminente. In alte epoci, pacientii atrageau atentia asupra durerilor fizice pentru a acoperi stresul psihic de care sufereau”- sustine Edward Shorter.

Pe masura ce secolul XX a progresat, iluziile s-au transformat in simptome de anxietate sau in stres cotidian. Dupa ce otravirea cu gaz a ucis mai bine de 90.000 de oameni in Primul Razboi Mondial, americanii au inceput sa aiba o frica irationala asupra gazului. La inceputul anilor 1930, zeci de oameni din zonele rurale ale Virginiei au trait cu frica ca cineva a imprastiat gaz in casele lor.

Influente tehnice

Cu toate ca singuratatea poate provoca iluziile, modul in care acestea sunt exprimate variaza de la o perioada la alta. Inainte de sfarsitul secolului XIX, iluziile erau controlate sau persecutate cu amenintari din mediul supranatural. Acest lucru s-a schimbat extrem de tare dupa ce noile tehnologii, cum ar fi telegraful, telefonul, radio, TV-ul, electricitatea, laserele si Internetul au devenit populare.

Oamenii nu calatoresc inapoi in timp atunci cand vine vorba de iluziile lor, cu exceptia faptului in care o anumita epoca este fixata in mintea lor dintr-un motiv oarecare. Deci, iluziile si halucinatiile din ziua de azi sunt legate, in principal, de ideea de a fi controlat sau persecutat cu ajutorul tehnologiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.