crestere

Cresterea temperaturilor globale determina cresterea nivelului oceanului planetar

O un studiu a analizat efectele topirii calotelor glaciare si cresterea ulterioara a nivelului marii in ultimii trei milioane de ani. Lucrarea rezuma 30 de ani de cercetari in relatia dintre topirea ghetarilor, nivelul marii si nivelul de dioxid de carbon din atmosfera. Concluzia este uimitoare: nivelul apelor marilor au crescut cu aproape sase metri, aceasta crestere fiind determinata de valorile mai ridicate ale temperaturilor globale cu 1-2 grade Celsius.

Nu ai crede, dar nivelul actual al dioxidului de carbon din atmosfera este echivalent cu cel estimat a fi prezent acum trei milioane de ani, atunci cand nivelul marii a crescut cu 6 metri. Incepand din anul 1880, apele oceanelor au crescut cu aproape 20 de centimetri. Intr-adevar, nu suna la fel de dramatic ca cei 6 metri descrisi in lucrare, dar Anders Carlson- coautorul studiului- explica de ce: „este nevoie de ceva mai mult timp pentru ca incalzirea sa determine topirea ghetarilor. Dar, acest lucru nu va dura pana la nesfarsit. Exista dovezi ca aceasta transformare sa aiba loc chiar acum.”

Cum va arata viitorul?

Odata ce nivelul de dioxid de carbon din atmosfera este inca in crestere, se pare ca omenirea se indreapta spre o situatie necunoscuta. Predictiile din trecut nu sunt suficiente pentru a determina, cu exactitate, efectul secundar al dioxidului de carbon din atmosfera. Ar putea dura si cateva secole sau chiar milenii pana ce adevaratul impact va fi complet asupra cresterii nivelului marilor.

Cea mai mare grija nu consta doar in faptul ca schimbarea climatica va topi calotele glaciare pana intr-un punct care nu a mai fost experimentat vreodata, ci este vorba de efectul pe care cresterea oceanelor il va avea asupra regiunilor de coasta, unde traiesc milioane de oameni. Asadar, aceste zone vor fi cele mai afectate de cresterea nivelului apelor, cum ar fi Florida si unele zone din Louisiana, Dhaka din Bangladesh- unde traiesc 14.4 milioane de oameni, Tarile de Jos din Europa. De asemenea, Tokyo si Singapore au fost identificate ca fiind vulnerabile in fata acestui impact.

Influenta cresterii oceanelor determina o crestere a eroziunii si inundatiilor, iar impactul ar putea fi devastator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.