Potrivit unor sondaje de opinie cu privire la sistemul medical romanesc, cei mai multi intervievatori au afirmat ca au fost nevoiti sa scoata din propriul lor buzunar si cateva sute de lei pe zi pentru a fi observati de personalul medical. Cei mai multi au spus ca au fost plimbati dintr-un spital in altul fara nici o explicatie, altii ca au fost lasati sa astepte ore in sir pana sa fie vazuti de un medic, iar cei mai multi dintre ei au declarat ca nimeni nu s-a uitat la ei pana cand nu le-au pus o atentie in buzunar.
Incepand de la personalul insarcinat cu paza si protectia spitalului, continuand cu infirmierele, asistentele si finalizad cu medicii si consiliul directorial administrativ, toti sunt supusi fenomenului de coruptie. Rar dai peste un doctor care sa nu iti ia bani sau atentia si se gandeste la binele tau decat la al sau. Si mai rar sunt acei medici care nu isi risca jobul pentru o valoare infima riscand sa fie monitorizati sau defaimati.
Desi multi dintr noi suntem descurajati de acest sistem si folosim aceeasi sintagma “Numai in spital sa nu ajungi. Vii cu o boala si pleci cu trei”, involuntar suntem victimele acestuia fie ca oferim in mod voluntar astfel de atentii categoriilor de personal medico-sanitar, fie ca ni s-a impus o conditionare directa de catre medicul supraveghetor. Cea mai eficienta metoda este cea utilizata de asistenta pentru medic sau de catre infirmiera pentru medic, cand ni se bate de cele mai multe apropoul ca medicul x va primeste doar contra sumei de y lei, sau atunci cand ne spune ca medicul are si cabinet particular si mai bine am merge pentru analize la locatia numita de catre aceasta.
O analiza mai profunda a acestui sistem afirma ca fiecare din noi avem in sine defectul coruptiei, fie ca dam, fie ca primim, acest viciu ajunge sa puna stapanire pe noi si trebuie sa decidem ce e mai bine pentru voi si pentru viitorul sistemului de viata.