Gasirea unui echilibru sanatos intre munca si viata persoanala va fi mereu un subiect ce va capta atentia specialistilor de resurse umane. Atingerea unui nivel de liniste personala si implinire din punct de vedere social si economic pe de o parte reprezinta un lucru destul de important pentru orice angajat, pe partea cealalata pentru a putea sa iti atingi obiectivele si sa-ti realizezi saricinile legate de serviciu ar trebui sa neglijezi prima parte.
Fiecare companie care se confrunta ca un nivel mic de motivatie in cadrul angajatilor ar trebui sa investeasca mai mult timp in realizarea unui plan care sa ii ajute pe angajati in obtinerea unui echilibru intre viata personala si serviciu. Departamentele de resurse umane ar trebui sa prioritizeze astfel de programe pentru a putea ajuta muncitorii si pentru a obtine o crestere a nivelului de satisfactie la locul de munca, lucru ce s-ar materializa mai tarziu prin cresterea productitatii companiei.
Companiile ar trebui sa prioritizeze ideea conform care daca angajatii sunt ocupati si au mereu ceva de facut, nu inseamna ca acesti sunt productivi, eficienta acestora putand diferi de la o persoana la alta. Angajatilor le place sa munceasca din greu atat timp cat munca le da un sentiment de implinire, si cat timp ce fac este ceva important.
Pe langa acest fapt un angajat, acesta trebui sa se simta relaxat chiar daca orele la serviciu sunt multe si grijile de acasa ii apasa pe umeri. Un exemplu ar fi companiile care ofera servicii asemantoare celor oferite de gradinite, sau locuri de joaca pentru copiii angajatilor chiar in cadrul companiei.
Pentru a nu-ti stresa prea mult angajatii, daca afacerea o permite ar fi bine sa le oferi programe flexibile pentru ca acestia sa-si poata organiza mai bine timpul si sa se simta ca au o oarecare libertate in programul stabilit.