Te trezesti, somnoros obosit si fara chef si te gandesti doar la un singur lucru: o cafea buna. In realitate insa, cafeaua nu este tocmai indicata in momentul in care te trezesti, cel putin asa o spune stiinta.
Imaginea de mai sus va prezinta mai bine perioadele de timp in care cafeaua este recomandata, asta daca obisnuiti sa consumati cafea, si perioadele de timp pe parcursul unei zile in care cafeaua nu va avea efectele dorite, sau nu va avea nici un efect.
Te-ai intrebat vreodata care este ora potrivita pentru o cafea ? Probabil ca esti constient de faptul ca o cafea in orele dupa-amiezii nu este o idee tocami buna, mai ales daca ai probleme cu somnul. Dar ai baut vreodata o cafea fara sa te simti ca si-a facut efectul ?
Corpul nostru are un ciclu biologic foarte important, cand este vorba de farmaceutice, sau substante asemanatoare. Acest ciclu biologic este dat de ceasul cercadian, care modifca modul in care corpul tau reactioneaza la diferite substante, fie ele farmaceutice sau bauturi energizante.
Daca ajungi sa iti servesti cafeaua in perioada de timp in care corpul tau elibereaza cortizol ( substanta care creeaza starea de stress ) probabil ca nu va avea efectul dorit, si starea ta de stres poate escala, sau este posibil sa nu simti efectele cafelei.
Pentru a putea beneficia pe deplin de efectele unei cafele, aceasta ar trebui servita intre orele 9:30 – 11:30 ale diminetii si intre orele 13:30 si 17:00 ale dupa amiezii, restul orelor nu sunt la fel de indicate pentru consumul de cafea.
In cazul in care aveti neaparata nevoie de o cafea sau de o bautura energizanta, va sugeram sa o consumati, desi efectele acestora s-ar putea sa fie altele. Cat timp nu faceti exces de cafea si o veti servi in orele indicate veti avea dimineti si zile energice si productive.