Robotii subacvatici sunt noii eroi ai stiintei. Acestia permit oamenilor de stiinta sa urmareasca date despre anumite zone marine care ar fi foarte periculoase sau chiar imposibile pentru ca echipajele umane sa le cerceteze. Robotii subacvatici pot ajunge pana la adancimi foarte mari si chiar pot ajunge si in medii ostile pentru o perioada mai lunga de timp. Acestea au capacitatea sa monitorizeze poluarea, pot cartografia nivelul apelor dar si a ghetarilor si, de asemenea, pot monitoriza speciile pe cale de disparitie.
Un nou set de planoare sunt realizate de catre un grup de 19 organizatii de cercetare din Europa, care vor fi capabile sa se scufunde la o adancime mai mare decat au reusit sa ajunga alti roboti subacvatici- pana la 5000 metri adancime. Planoarele vor avea o multime de senzori la bord care vor trimite catre un echipaj care se afla la suprafata o multime de date, reusind sa colecteze date despre ecosistemul din adancuri dar va reusi sa monitorizeze si poluarea apelor.
Proiectul BRIDGES este sustinut de programul European Union Horizon 2020
Pe masura ce o multime de industrii continua sa ajunga cat mai departe in largul apelor adanci- cum ar fi industria mineritului sau a expoatarii de petrol- aceste planoare vor fi active tot timpul pentru a supraveghea efectele operatiilor acestor industrii, atat inainte de interventie cat si dupa ca si-au inceput treaba.
Dr. Mario Brito, care conduce proiectul de la Centrul de Oceanografie National din Marea Britanie sustine ca: “Dezvoltarea si integrarea senzorilor care pot lucra la aceste adancimi va fi o adevarata provocare… este ceva ce nu a mai fost realizat pana acum iar asta inseamna ca stiinta din spatele acestui proiect este cu adevarat impresionanta.” Oamenii de stiinta isi vor indrepta atentia in dezvoltarea unor senzori care sa reziste la adancimi foarte mari, dar si structuri din cadrul planoarelor care sa faca fata presiunii scazute de la adancimile mari.