modificare adn

Ar trebui sa modificam structura ADN-ului?

Inca de cand structura ADN-ului a fost descoperita in anul 1953, intelegerea noastra asupra acestui lucru continua sa progreseze, iar cunostintele noastre au reprezentat una din cele mai mari eforturi realizate in istoria umana. Este o stiinta plina de controversa, dar cu toate acestea, modificarea ADN-ului uman reprezinta in continuare un subiect extrem de sensibil. In scopul de a se ajunge la un consens global in ceea ce priveste etica de modificare a ADN-ului, un summit de trei zile are loc in Washington DC, ce a inceput pe 1 si se incheie pe 3 decembrie.

Organizata de catre Academia Nationala de Stiinte din SUA, Academia Nationala de Medicina din SUA, Academia Chineza de Stiinte si Royal Society din Marea Britanie, intalnirea se asteapta sa includa reprezentanti din cel putin 20 de natiuni diferite. La aceasta Conferinta Internationala de Modificarea a Genomului Uman, toti participantii isi vor transmite gandurile cu privire la aplicarea acestei metode, beneficii si pericolele modificarii genetice asupra oamenilor.

Tehnica CRISPR_Cas9

Stiinta geneticii a revolutionat intreaga planeta in unele domenii si, in timp ce exista mai multe lucruri ce trebuie descoperite, puterea de modificare genetica este evidenta si sigura. Suntem in masura sa facem culturi rezistente la conditii meteorologice extreme, iar bolile la animale pot fi prevenite, si asta cu ajutorul modificarii structurii ADN-ului. Desi editarea si modificarea secventelor genetice necesita timp si efort indelungat, aparitia CRISPR_Cas9 a provocat o rasturnare de situatie uimitoare in comunitatea medicala stiintifica. Publicata in anul 2012, aceasta tehnica permite modificarea rapida a ADN-ului oricarui organism- inclusiv a omului. In esenta, se folosesc enzime bacteriene ce reduc genele in locuri exacte si precise inlocuind materialul genetic care poate fi inserat ulterior in genom. Este ieftin, rapid, usor de realizat si a devenit o tehnica adoptata in multe laboratoare.

In foarte multe tari, inca este ilegal ca genomul uman sa fie modificat, iar aceasta conferinta isi doreste sa dezbata punctul de vedere etic si moral care ar putea afecta aceasta procedura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.