Anorexia este o tulburare de alimentatie caracterizata prin restrictii alimentare, obiceiuri alimentare ciudate sau ritualuri nesanatoase prin care se obtine o greutate corporala mai mica decat cea normala a corpului uman. Este de asemenea o teama irationala de crestere in greutate, bazata pe caracterul psihic al omului. Aceasta tulburare este insotita de o auto-perceptie distorsionata a organismului si de obicei implica pierderea in greutate in mod excesiv.
Datorita fricii de acumuluare a kilogramelor in plus, persoanele care sufera de acesta tulburare isi restrictioneaza consumul de alimente, ajungand sa se rezume doar la consumul de lichide. Termenul medical de anorexie este atribuit lipsei poftei de mancare, iar majoritatea persoanelor afectate de anorexie isi pierd apetitul, motiv adesea asociat cu imaginea de sine distorsionata, care poate fi mentinuta prin diverse distorsiuni cognitive, ce modifica modul in care indivizii isi evalueaza corpul, precum si alimentatia.
Anorexia este diagnosticata de noua ori mai mare la femei decat la barbati, fiind identificata cu o rata mai ridicata a mortalitatii, similara cu tulburarile psihice grave. Printre principalii factori declansatori de aceasta tulburare se numara: cantitatea foarte mica de alimente pe care o consuma unele persoane, preocuparea de aspectul fizic, in special de greutate, obiceiuri alimentare nesanatoase, dieta sreicta, chiar si atunci cand ceilalti spun ca unii foarte slab, varsaturi ppvocate in mod voluntar pentru a alimina excesul de alimente din stomac, supunerea organismul la exercitii fizice dure sau in cazul femeilor modificarea perioadoadei de menstruatie.
In ceea ce priveste tratamentul pentru a depasi aceasta tulburare, nu exista dovezi concludente care sa afirme ca unele tratamente pe baza de medicamentatie, consult psihologic sau un regim echilibrat par sa fuctioneze, deoarece interventia implica un proces mult mai lung si de cele mai multe ori ineficient. Dar se pot incerca tratamentele bazate pe restaurarea personala la o greutate normala si sanatoasa, tratarea tulburarilor psihologice legate de boala sau reducerea si eliminarea gandurilor care au dus initial la mesele dezordonate.